Experten aan het woord

Iedere dag laten we enkele experten aan het woord in hun specialisatie.
Hieronder kan je hun mening van de actualiteit lezen.

Onze specialisten zijn: Björn Soenens, Rudi Vranckx , Caroline Van den Berghe, Ivan De Vadder en Michaël Van Droogenbroeck

 • Terreurproces in New York begint: hoe Sayfullo Saipov een jonge moeder uit West-Vlaanderen de dood injoeg
  by VRT NWS on 9 januari 2023 at 4:19 am

  In New York begint vandaag het proces tegen Sayfullo Saipov. Saipov zaaide op 31 oktober 2017 terreur in Manhattan. Hij ramde met zijn pick-uptruck argeloze fietsers en voetgangers. Er vielen 8 doden, onder wie ook Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen. De dader van het bloedbad was een geradicaliseerde IS-sympathisant uit New Jersey. Over de schuld van Sayfullo Saipov bestaat weinig twijfel. Hij riskeert of levenslange celstraf of de doodstraf. De zussen en moeder van het West-Vlaamse slachtoffer komen eerstdaags in New York getuigen. VS-correspondent Björn Soenens schetst de contouren van het strafproces dat maanden kan duren.

 • Grijpen Republikeinen de macht en wat krijgt president Biden nog gedaan? Dít is de inzet van de tussentijdse verkiezingen in de VS
  by VRT NWS on 5 november 2022 at 6:42 am

  Bij de tussentijdse parlementsverkiezingen vandaag in de Verenigde Staten staat ontzettend veel op het spel. Zullen de Republikeinen de macht in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden heroveren? Kan president Biden nog iets gedaan krijgen na deze midterms? Het zijn in elk geval geen tussentijdse verkiezingen zoals we ze gewoon zijn. Deze verkiezingen gaan over de ziel van Amerika.

 • Hebben Amerikaanse media de maatschappij om zeep geholpen? Ex-Fox News-journalist klapt uit de biecht
  by VRT NWS on 4 september 2022 at 6:22 am

  Wat is er fout met het nieuws? Informeert het of desinformeert het? Wie en wat mag je nog geloven? Waarom liggen traditionele media onder vuur? Waarom wordt de polarisatie in de media opgestookt? Heeft Fox News in Amerika bijgedragen tot de bestorming van het Capitool? Chris Stirewalt, een ex-Fox News-journalist, klapt uit de biecht in een boek dat meedogenloos is voor de media-ecologie in de VS. Hoe gebroken is ons nieuws en helpt het echt de wereld om zeep? Amerikacorrespondent Björn Soenens las het boek en analyseert ook vanuit zijn eigen ervaringen na bijna 6 jaar correspondentschap.

 • “I am the f***-ing president”: 7 hoofdpunten van hoorzittingen over bestorming Amerikaanse Capitool, die straks hernemen
  by VRT NWS on 12 juli 2022 at 4:00 am

  De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres over de bestorming van het Capitool begint vandaag om 19 uur Belgische tijd aan haar zevende hoorzitting. De hoorzittingen op de televisie leverden tot nu toe explosieve onthullingen op over het kennelijk vastberaden plan van Donald Trump en zijn entourage om zich vast te klampen aan de macht na een verloren presidentsverkiezing in november 2020. VS-correspondent Björn Soenens vat de zeven belangrijkste punten samen.

 • Kunnen hoorzittingen op tv de waarheid over de bestorming van het Capitool blootleggen?
  by VRT NWS on 9 juni 2022 at 3:22 am

  Vanavond om 20 uur Amerikaanse tijd is het zover: de eerste openbare hoorzitting van de bestorming van het Capitool in Washington, rechtstreeks op de televisie. Voor de Vlaamse tv-kijkers: dat is om 2 uur vannacht. Zal Amerika afrekenen met een kwalijk stuk geschiedenis? Of worden de hoorzittingen een maat voor niets? Kan Donald Trump zijn politieke toekomst op de buik schrijven na deze publieke hoorzittingen? Of blijven zijn kiezers onverminderd achter hem staan? VS-correspondent Björn Soenens blikt vooruit.

 • Israël en de Palestijnen: een oplossing lijkt verder weg dan ooit
  by VRT NWS on 11 maart 2023 at 12:46 pm

  Al meer dan 70 jaar duurt de oorlog tussen Israël en de Palestijnen, de ‘moeder’ van alle conflicten in het Midden-Oosten. De toverformule voor een mogelijke oplossing is ‘land voor vrede’: een eigen land voor de Palestijnen en vrede voor Israël. Dat basisidee dat al meegaat sinds VN-Resolutie 242 van 1967 en sindsdien opduikt als basis voor alle vredesonderhandelingen, lijkt vandaag verder weg dan ooit, maar het is ook actueler dan ooit. “Twee onafhankelijke staten zijn de enige oplossing,” zegt oud-premier Ehud Barak in de documentairereeks De Eeuwige oorlog: “Uit eigen belang, vrede en veiligheid”.

 • Massale exodus van Libanese jongeren door ongekende crisis: is er nog hoop voor het land?
  by VRT NWS on 26 februari 2023 at 5:00 am

  Beiroet, ooit het Parijs van het Midden-Oosten genoemd, staat aan de rand van de afgrond. Er is al maanden geen president meer terwijl het land in een ongekende economische crisis verkeert. Iedereen die kan, trekt weg. Ik sprak het afgelopen jaar met verschillende Libanese jongeren: “Het voelt alsof we eruit worden gegooid door de politieke elite.”

 • Operatie “Red Kite”, over and out: was dit eigenlijk succes voor ons land? En hoe moet het nu verder in Afghanistan?
  by VRT NWS on 26 augustus 2021 at 9:36 am

  Operatie "Red Kite", de Belgische evacuatiemissie in Afghanistan, zit erop. Het veiligheidsrisico werd té groot, nu terroristen ook dreigden met aanslagen op de luchthaven van Kaboel. De eindbalans voor ons land: 23 vluchten konden in totaal 1.400 mensen evacueren. Hoe kunnen we eigenlijk terugkijken op die missie? En vooral: wat nu?

 • BEKIJK – De Panjshir: hoe één Afghaanse provincie uit de klauwen van de taliban kan blijven 
  by VRT NWS on 25 augustus 2021 at 4:05 am

  De taliban wisten de afgelopen weken in sneltempo Afghanistan in te nemen. Maar één van de 34 provincies kon uit de greep van de extremistische islamistische groepering blijven: de Panjshir. Wie leidt daar het verzet? En hoelang kan deze vallei nog uit handen van de taliban blijven? Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx legt uit.

 • Taliban rukken razendsnel op in Afghanistan, Rudi Vranckx: “Dit stond in de sterren geschreven”
  by VRT NWS on 13 augustus 2021 at 4:35 pm

  De opmars van de extremistische taliban in Afghanistan gaat onverminderd voort. Taliban-strijders nemen een voor een provinciehoofdsteden in. Ze staan nu op goed 50 kilometer van de hoofdstad Kaboel. Hoe is dit zo snel kunnen gebeuren?

 • De jury heeft er zich niet op een drafje van afgemaakt: waarom het cruciaal is dat er geen losse eindjes zijn op het terreurproces 
  by VRT NWS on 26 juli 2023 at 1:31 pm

  241 bladzijden telt het arrest over de schuld en onschuld op het terreurproces. 5,5 uur heeft de voorzitter nodig gehad om alles voor te lezen. We kunnen dus wel stellen dat de jury er zich allesbehalve gemakkelijk van heeft afgemaakt. Dat is heel erg belangrijk, want losse eindjes kunnen zware gevolgen hebben.

 • Wie zijn de IS-weduwen die de Belgische overheid moet terughalen naar ons land?
  by VRT NWS on 28 december 2018 at 2:38 pm

  De Brusselse kortgedingrechter besliste deze week dat ons land alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen moet nemen om Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun kinderen, zes in totaal, vanuit een Koerdisch kamp in Syrië, naar ons land terug te brengen. Maar wie zijn die vrouwen? En wat hebben ze misdaan?

 • Waarom de film over de Bende van Nijvel zo belangrijk is
  by VRT NWS on 4 oktober 2018 at 5:13 am

  De nieuwste film van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel – "Niet schieten" – is gisterenavond in première gegaan in Antwerpen. VRT NWS-justitiespecialiste Caroline Van den Berghe volgt al jaren het onderzoek naar de Bende van Nijvel en keek naar de film. "Het is goed dat de film gemaakt is, want de slachtoffers mogen niet worden vergeten."

 • Dutroux spijt? Wat een onzin
  by VRT NWS on 30 augustus 2018 at 10:05 am

  Caroline Van den Berghe volgde het proces-Dutroux 4 maanden lang als gerechtsjournaliste. Vanuit haar ervaring leest ze de brief die de advocaat van Marc Dutroux aan zijn slachtoffers heeft gestuurd.

 • “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”
  by VRT NWS on 23 april 2018 at 4:07 pm

  Advocaat Sven Mary was niet verrast dat zijn cliënt de maximumstraf heeft gekregen. “Als je de naam Salah Abdeslam draagt, zijn er geen verrassingen meer”, reageerde hij op de uitspraak. Uiteraard hoefde de straf van 20 jaar cel niet te verbazen, maar dat had niets met de naam Abdeslam te maken, maar wel alles met zijn daden, was het oordeel van de rechtbank.

 • Verontwaardiging in de politiek
  by VRT NWS on 2 oktober 2023 at 6:41 am

  "De zevende dag" stond in het teken van de reacties op de documentaire "Godvergeten" (VRT Canvas). Verder pleit Bart De Wever voor een "herstichting" van de rechtse partijen in Vlaanderen, terwijl Groen de wonden likt na de peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws.

 • Politici moeten het goede voorbeeld geven
  by VRT NWS on 25 september 2023 at 6:55 am

  De Open VLD heeft een nieuwe voorzitter, Tom Ongena. Het voltallige Vlaams Parlement komt bij elkaar om naar de Septemberverklaring te luisteren, en recupereert twee genezen politici. En zouden politici niet het goede voorbeeld moeten geven?

 • Wordt de Septemberverklaring weer uitgesteld?  
  by VRT NWS on 18 september 2023 at 6:51 am

  De voorzitter van Vlaams Belang trekt naar de Waalse Feesten, Vlaams Belang is, net als allochtone moeders, gekant tegen de lessen seksuele opvoeding en komt de Septemberverklaring in het gevaar?

 • Wat moet de kiezer daarvan denken?
  by VRT NWS on 11 september 2023 at 6:41 am

  Wij krijgen als toekomstige kiezer een reeks schema’s ingelepeld die ons moeten sturen in ons toekomstig kiesgedrag. Zo blijft premier De Croo een beeld schetsen van een eerste minister die positief in de politiek staat, naar oplossingen streeft en daarvoor ook naar samenwerking met andere politici. Dat beeld zet hij af tegen de ‘doemdenker’ Bart De Wever, die vindt dat de federale regering luchtgitaar speelt over begroting, en die met zijn voorstel om een grote conservatieve en nationalistische partij te vormen (termen waarin de liberaal De Croo zich niet herkent) "blokvorming in de hand werkt die leidt tot blokkering".

 • De politieke dromen voor 2024
  by VRT NWS on 4 september 2023 at 6:36 am

  Op 9 maanden van de verkiezingen worden nogal wat dromen gekoesterd: de voorzitter van de N-VA, Bart De Wever, wil de grootste partij van Vlaanderen hebben, de PS wil een rijkentaks invoeren en weigert over de confederale droom van de N-VA te spreken, de premier droomt ervan om opnieuw premier te worden. Zijn partij, de Open VLD, droomt ervan de ‘verrassing van de verkiezingen’ te worden en Georges-Louis Bouchez droomt van lekkere taarten.

 • Het leven wordt steeds duurder: hoelang zal dit nog duren en kan een rijkentaks of crisisbelasting helpen?
  by VRT NWS on 28 april 2022 at 3:57 pm

  In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal. Maar hoelang zal dit nog blijven duren en kan de politiek hier iets aan doen? VRT NWS-expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en houdt de mogelijke oplossingen tegen het licht.

 • Hoe IJsland werd meegesleurd in de val van de IJslandse banken en hoe bankiers zo in de cel zijn beland
  by VRT NWS on 3 oktober 2018 at 3:22 am

  Precies 10 jaar geleden brak een ongeziene financiële crisis uit die over de hele wereld banken deed wankelen. In IJsland was de impact nog groter. De IJslandse banken waren zo groot geworden dat ze in hun val het land zelfs meesleurden. IJsland is ook het enige land waar 36 bankiers daarvoor naar de gevangenis zijn gestuurd.

 • Oud-Fortis topman: “We vreesden gelyncht te worden”
  by VRT NWS on 19 september 2018 at 5:00 am

  Op de extreem rumoerige aandeelhoudersvergaderingen na de val van Fortis, nu 10 jaar geleden, stonden interventietroepen klaar om in te grijpen indien nodig. Die interventietroepen stonden verborgen achter een zwart gordijn, niet zichtbaar voor de duizenden aandeelhouders. “We wilden die niet tonen omdat we geen olie op het vuur wilden gooien. Maar we waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden”, zegt Karel De Boeck daarover in "De val: 10 jaar na de crisis". Hij zat destijds als CEO van Fortis mee op het podium tijdens die aandeelhoudersvergaderingen.

 • Oud-topman Fortis: “We zijn bedrogen door de Amerikanen”
  by VRT NWS on 12 september 2018 at 4:00 am

  Precies 10 jaar geleden brak een nooit geziene financiële crisis uit. In een mum van tijd kwamen banken over de hele wereld aan de rand van de afgrond te staan en dreigden spaarders hun spaargeld kwijt te spelen. In de reeks “De val: 10 jaar na de crisis”, die vanavond begint op Canvas, leggen we de puzzel van toen weer samen. We beginnen met de oorzaak van de crisis.

 • Wat is er juist aan de hand in Turkije? En kunnen toeristen er nu koopjes doen?
  by VRT NWS on 13 augustus 2018 at 1:11 pm

  De moeilijke situatie van de Turkse economie zorgt ervoor dat de internationale beurzen rood kleuren. De Turkse munt, de lira, blijft in waarde zakken. De prijzen blijven stijgen. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en hoe de financiële crisis merkbaar is voor burgers, bedrijven en toeristen.